maandag 3 maart 2014

2014-10 De laatste raadsvergadering deel 1 snippergroen


Dit was dus de laatste werkvergadering van deze raad.  De vraag ligt dan worden gesteld of dit een succesrijke periode kan worden genoemd. Misschien is  het adagium “eind goed, al goed” van toepassing.

IK bespreek daarom de agenda in omgekeerde volgorde. Dan ziet u snel of het einde echt goed was. Het bepalen of dat voldoende is om de hele raadsperiode tot een succes te verklaren laat ik aan u over.

 Omdat ik wel eens commentaar krijg dat mijn verhalen zo lang zijn en dat nu toch ook weer dreigt maak ik van ieder agendapunt een afzonderlijk artikel. Aangezien in een weblog de nieuwe artikelen bovenaan worden geplaatst krijgt een latere lezer alles weer in de goede volgorde. Zo zie je maar weer dat hoe gek je ook doet, alles uiteindelijk weer op zijn pootjes terecht komt.

De oorspronkelijke agenda was nogal door elkaar gehusseld. Ik gebruik de volgorde en nummering zoals op de geluidsopname. Dat levert al direct een complicatie op.

Agendapunt 22d Motie over het project snippergroen Deze motie van fractie Stoffer hoorde bij Agendapunt 22 Interpellatiedebat “Snippergroen” dat was aangevraagd door Keerpunt 2010. De splitsing was een truc om schorsing om te kopiëren te vermijden. Ik bespreek dit maar in de logische volgorde. Dat wordt een verhaal dat –wat verder uitgewerkt- uitstekend als Boekenweekgeschenk zou kunnen dienen.

Voorgeschiedenis
Project “snippergroen”, beter operatie “snippergroen” gaat over een oud en bekend probleem dat in vele gemeenten voorkomt en in Grave al meermalen aan de orde is geweest.

Dat kleine stukjes gemeentegrond door aanwonenden worden onderhouden alsof het een deel van hun tuin is kan worden beschouwd als een vorm van landjepik of als een voorbeeld van een win-win situatie. Er is voor de gemeente natuurlijk wel een “aandachtspunt”. Door de zaak op zijn beloop te laten bestaat de kans dat de grond door verjaring eigendom van de gebruikers wordt. Dat in combinatie met chronisch geldgebrek bij de gemeente is op gezette tijden dan aanleiding voor de gemeente om contact op te nemen met de gebruikers van die snippers groen.

Alsnog verkopen van de grond aan de gebruikers is voor de gemeente de meest afdoende aanpak. Huur, eventueel symbolisch, betalen kan ook. Het andere uiterste is dat de gemeente de grond terugneemt en zelf gaat onderhouden, maar dat middel is meestal erger dan de kwaal.  Voor verkopen en zelfs verhuren is wel de medewerking van de gebruikers nodig. Maar wat voor voordeel hebben die bij aankoop?

Waardevermeerdering van het huis? Dat geldt alleen voor huiseigenaars en in de huidige woningmarkt is het maar de vraag of je die investering terugverdient. Bovendien moet je het geld wel hebben. Kortom een complexe situatie die voor iedereen weer anders ligt en waar uiteindelijk tussen de partijen overeenstemming moet worden bereikt. Dat vereist een zorgvuldige aanpak.

In niet alle gevallen zal die overeenstemming kunnen worden bereikt en dan rest niets dan de bestaande situatie op een of andere wijze handhaven. In ieder geval is dan de verjaring weer een tijdje gestopt. Zo is het in het verleden een aantal malen gegaan.

Deze keer ging het anders.

Een inspreker tijdens de commissievergadering deelde mee dat de aanpak van de gemeente bestond uit een brief waar de betrokkenen met een soort ultimatum werd voorgehouden. Men kon  de grond kopen of de boel opruimen en de grond weer aan de gemeente laten. Er was ook een informatiebijeenkomst in Gassel. Volgens de inspreker hielp die bijeenkomst niet bepaald om bij de betrokkenen begrip voor het gemeentestandpunt op te wekken. Van de bijeenkomst is geen verslag gemaakt en dus zijn er twee versies van  het overleg: een negatieve zoals door de inspreker verwoord en een positieve van gemeentezijde.

Het interpellatiedebat
Alles bijeen voor Keerpunt 2010 aanleiding een interpellatiedebat aan te vragen en dat werd als agendapunt 22 voor deze raadsvergadering geagendeerd. Als gevolg van de omvangrijke agenda kwam dit agendapunt niet op de oorspronkelijke datum 18 februari aan de beurt maar op 25 februari. De direct betrokken wethouder bleek door familieomstandigheden verhinderd. Dat was voor de indiener van het interpellatiedebat reden om op zijn site mee te delen dat het interpellatiedebat niet zou doorgaan omdat andere collegeleden niet in staat waren het debat over te nemen. De vragen zouden schriftelijk worden beantwoord. Hij gaf belangstellenden voor juist dit punt het advies de vergadering daarom maar niet te bezoeken. Alsof de rest van de agenda niet van belang zou zijn.

Toen de voorzitter dit bij de heropening op 25 februari dit meedeelde kreeg hij direct de wind van voren. Allereerst was de agenda al een week eerder definitief door de raad vastgesteld en die kon je dus niet zo maar veranderen. De fractiegenoot van Jacques Leurs, Nel Schuts vond ook de argumentering van de onmogelijkheid voor andere collegeleden om het debat te voeren wat mager en dus bleef het agendapunt op de agenda staan.

Het debat begon met een langdurige gekrakeel (anders kan ik het niet noemen) of de raad zich niet zelf de problemen had uitgelokt. Als de raad dit punt perse in deze raad had willen behandelen had men dit punt bij het vaststellen van de agenda maar naar voren moeten. Dan had men het risico niet gelopen dat de meest betrokken wethouder bij het vervolg niet aanwezig zou zijn.  Als tegenargument werd aangevoerd dat het toch vreemd zou zijn dat het college zich niet gezamenlijk zou hebben voorbereid voor behandeling op 18 februari en dat overname dus zeer wel mogelijk moest zijn. Diverse partijen waren op het idee gekomen dat opschorten van de procedure tot er een echt debat in de raad had plaatsgevonden in de gegeven omstandigheden het best zou zijn. Wethouder Adams, die ook om zijn mening werd gevraagd, vond dat niet nodig want volgens de informatie die hij had gekregen bestond er veel instemming met de aanpak door de gemeente en was de informatieavond prima verlopen. Er waren maar enkele mensen die er moeite mee hadden. Dat veroorzaakte hilariteit op de publieke tribune bij degenen die de raad van Jacques Leurs om maar niet te komen hadden genegeerd. Ook in de gemeenteraad was een getuige die tijdens het biljarten in de Viersprong duidelijk signalen van ontevredenheid had ontvangen.

Om het college tot een time-out te bewegen zou een motie van de raad nodig zijn en dan zou het college wel zien wat ze met de motie zouden doen. En dus werd de motie aangekondigd maar tot na de pauze verschoven zodat er geen schorsing nodig zou zijn om de motie op te stellen en te verspreiden.

Behandeling van de motie
Er werd begonnen met de voortzetting van een discussie tussen de voorzitter en de heer Reijnen waarmee een deel van de raad zich “bij interruptie” bemoeide. Voor het publiek was er geen touw aan vast te knopen. Voor de voorzitter was “de vraag helder”. Ogenschijnlijk ging het over het bestemmingsplan centrum en de scheepswerf maar in feite over het uit de school klappen uit de presidiumvergadering en dat mag niet. Vervolgens werd de discussie afgekapt.

Tussenopmerking: Het presidium fungeert ook als agendacommissie en die vergadert in het openbaar. Als er uit de school is geklapt over de raadsagenda –en dat lijkt mij niet onwaarschijnlijk- dan was dat niet tegen de regels.

Voordat Mevrouw Schuts de tekst van de motie had kunnen voorlezen ontstond alweer “bij interruptie” een discussie over de geestelijke eigenaar van de motie. Iedereen wilde graag de motie ondertekenen. Dan zou het laatste besluit van deze raad eenstemmig zijn en dat zou toch prachtig zijn. Over de inhoud werd alleen opgemerkt dat die ongelukkig was geformuleerd (zie vorig verhaal). De inhoud was duidelijk: “pas op de plaats”. Zelfs over de vraag of er gestemd moest worden ontstond nog rumoer. De voorzitter kreeg het voor elkaar dat er bij handopsteken werd gestemd. Aangezien iedereen zijn hand opstak zag het er juichend uit. Dat was toch een waardig slot van de laatste werkvergadering van deze raad….vond de raad zelf.

Nawoord
De motie is weliswaar aangenomen maar de vraag is nog wel of het college het verzoek tot opschorten van de acties zal honoreren. De heer van Geest heeft nog gewezen op de duidelijke strekking maar ongelukkige formulering van de motie. Strikt genomen bevat de motie geen enkel verzoek, laat staan een opdracht. De raad gaat niet verder dan in de overweging te pleiten voor opschorten en publiceren en meedelen daarvan. Het college vergadert pas 11 maart. Voor die tijd gebeurt er niets en gaat de zaak in ieder geval gewoon door.

Ik vond het al vreemd dat het college al in mei het project had gestart en dat de inspreker vertelde dat men begin dit jaar een brief had gekregen. Wat was er in de tussentijd gebeurd? Het blijkt dat in Escharen en Velp de operatie al veel eerder daadwerkelijk is gestart en dat een minderheid zich bereid heeft verklaard te kopen. De overgrote meerderheid heeft niet gereageerd en wacht gewoon af.”Blijf zitten waar je zit en verroer je niet” was in de kindertijd al een goed advies.

In Grave West en Gassel heeft een klein aantal mensen inmiddels een brief gekregen waarop binnen drie weken moest worden gereageerd.  Ze worden voor de keus gesteld of kopen of binnen drie maanden schoon opleveren. Gezien de dagtekening van de brief –hetgeen iets anders is dan de datum van ontvangst- verloopt de termijn van reageren voor de eerstvolgende B&W-vergadering. Te kort om een eventuele financiering te regelen. Maar daar zou men volgens ambtelijke mededeling niet zo zwaar aan hoeven tillen.

Overigens is het daadwerkelijk ontruimen nog niet zo eenvoudig af te dwingen. De gemeente opereert niet als overheid, maar als grondeigenaar. Toepassen van bestuursdwang kan dan niet. De gemeente moet daarvoor een civielrechtelijke procedure volgen. Nu zal op die grond wel de bestemming “openbaar groen” rusten en dat is iets anders dan erf of tuin” en dan kan handhaving van het bestemmingsplan aan de orde komen. En dat is voor de gemeente al lang een hoofdpijndossier.

De vraag of dit nu echt een succesrijk slot van een raadsperiode kan worden genoemd beantwoord ik met “nee”, het is eerder de start van een carnavalsperiode en dat is toch ook leuk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten