maandag 31 maart 2014

2014-21 Samen over de drempel

Dit was de titel van een van de oudejaarsconferences van Wim Kan. En omdat goed gejat nu eenmaal beter is dan slecht verzonnen gebruik ik deze titel ook voor mijn beschrijving van de overgang van oude raad naar nieuwe.

26 maart 2014: afscheid oude raad.

Het afscheid van de oude raad op 26 maart verliep in haast serene sfeer. Tekenend hiervoor was dat Jacques Leurs in een raadsvergadering nog nooit zo weinig heeft gesproken en Harrie de Greeff zoveel. Bij een afscheid wordt natuurlijk vooral veel aandacht besteed aan de verdiensten van de afscheidnemende, in dit geval de hele gemeenteraad. De voorzitter wees er daarbij op dat gedurende de zittingsperiode de gemeenteraadsleden meer kritiek te verduren hebben gekregen dan complimenten ontvangen. Hij vond dat duidelijk niet eerlijk. Matt Cruijssen, de afscheid nemende CDA-fractieleider, verwees daarbij redelijk duidelijk naar de vijf mensen die Gravekiest hebben opgezet.

Dat niet-helemaal-goed-verlopende-zaken meer aandacht hebben gekregen dan de dingen die wel goed gingen is ongetwijfeld waar. Het is ook niets bijzonders. Al meermalen heb ik de 80-20 regel aangehaald. Die regel zegt dat je voor de eerste 80% van het resultaat 20% van de totale inspanning nodig is en voor de laatste 20%, 80%. In woorden: de laatste loodjes wegen het zwaarst. Zo is het ook bij leiding geven, aansturen en opbouwende kritiek leveren. Aan de 80% die goed gaat hoef je maar 20% aandacht te besteden en omgekeerd. Ik denk dat een voetbalcoach in de rust ook vooral aandacht besteed aan dingen die na de rust anders moeten. Wellicht dat voor de raad van Grave zelfs een verhouding 90-10 van kracht is

Als ik nu schrijf dat ik weinig commentaar heb op deze laatste raadsvergadering kan dat dus als een compliment worden opgevat.

Ik heb wel enkele opmerkingen.

·         Na de herziening van het decoratiestelsel, nu alweer geruime tijd geleden, is de aandacht meer gevallen op de inhoud van de verdiensten dan de lange duur. Dat was een verbetering. Er bleef één uitzondering bestaan; 12 jaar onafgebroken raadslidmaatschap geeft nagenoeg automatisch recht op een Koninklijke onderscheiding. Harrie de Greeff en Matt Cruijssen voldeden aan dat criterium en werden dan ook onderscheiden. Omdat beiden raadslid waren vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid zijn er meer dan voldoende argumenten om het lintje te rechtvaardigen.

Wat mij, en kennelijk ook de voorzitter, dwars zit is dat Hans Bos buiten de boot viel. Eerst dacht ik nog dat het kwam omdat zijn afscheid niet was gepland en de tijd om een onderscheiding te regelen dus te kort was. Hans Bos is in totaal 16 jaar gemeentebestuurder geweest, waarvan 8 jaar als raadslid en 8 jaar als wethouder. Die 8 jaar als wethouder telden niet mee. De reden daarvoor is dat het wethouderschap een betaalde baan is. Ik vind dat niet juist. Ook in het verleden was het wethouderschap een betaalde baan; alleen was een wethouder toen tevens raadslid en dus liep de teller door. Ik kan u uit eigen ervaring verzekeren dat het raadslidmaatschap indertijd geen verzwaring van het wethouderschap was, eerder het tegendeel.

Als er één raadslid is waar ik bewondering voor heb, en er zijn er wel meer, is het Hans Bos. Om misverstanden te voorkomen: “bewondering hebben voor” is iets anders dan “het altijd eens zijn met”.

Dat Hans Bos geen onderscheiding heeft gekregen is een fout in het systeem.

·         In ieder geval voor mij opvallend vaak gebruikte de voorzitter de term “de kiezer heeft gesproken”. Het leek soms wel een excuus voor de uitslag, blijkbaar had hij het graag anders gezien.

Het riep bij mij de gedachte op dat de kiezer dan wel heeft gesproken, maar wat heeft hij (of zij) eigenlijk gezegd? Voor mij heeft de kiezer niet meer gedaan dan aangeven wie van de kandidaten hij of zij het liefst in de raad zou zien. Als de kiezer bij de verkiezingen al heeft gesproken dan is die daarmee beslist niet uitgesproken.

Hoe de eenmaal gekozen raad de kiezer in het vervolg laat meespreken is natuurlijk aan de nieuwe raad en dat zou wellicht een dag later bij de installatie duidelijk worden.

27 maart 2014: installatie nieuwe raad.

Zelden gaf een aankondiging van een raadsvergadering de inhoud van de vergadering preciezer weer. Het was een installatie en niets meer, minder kon ook niet. De eed dan wel belofte werd afgelegd; de voorzitter omkleedde dat met wijze aanwijzingen en dat was het dan wel.

Wellicht dat er na de formele sluiting nog van alles is gebeurd, maar dat wordt niet opgenomen. Omdat ik niet op tijd in Grave terug kon zijn moest ik het met die opname doen.

Een vliegende start had de nieuwe raad niet. Natuurlijk had ik nog geen wethouderverkiezing verwacht, maar benoeming van commissieleden en een nieuwe bemensing van de werkgroep takendiscussie was toch wel het minste geweest. De stukken voor de eerstvolgende commissievergadering zijn al op de website verschenen.

Welkom was toch ook wel geweest dat de fracties een soort geloofsbelijdenis hadden afgelegd. Daarbij zou duidelijk kunnen worden hoe de raad  de kiezer, die op 19 maart blijkbaar heeft gesproken, ook de hele periode wat laat zeggen. De burgemeester heeft daar per telefoon in de Graafsche Courant ook al iets over gezegd.

Nawoord (of voorwoord voor de toekomst?)
Tijdens de verkiezingsperiode heeft Gravekiest een poging gedaan de relatie bestuur-bestuurden wat te verbeteren. Vanuit de oude raad is daar naast waardering ook kritiek gekomen. Wat ontbreekt zijn suggesties vanuit het bestuur hoe het nu verder moet.

De raad zelf heeft dikwijls gezegd dat het ambtelijk apparaat meer moet doen dan beoordelen of een verzoek van een burger kan worden gehonoreerd of niet. Men moet met de burger meedenken hoe een probleem kan worden opgelost en als niet kan wat die burger vraagt moet worden aangegeven wat wel kan. Wat de raad van het ambtelijk apparaat vraagt moet het gemeentebestuur in zijn geheel natuurlijk ook. Een verzoek van Gravekiest om dezelfde informatie te ontvangen als de pers is afgewezen, Gravekiest is nu eenmaal geen pers.


Het zou wel fijn zijn als in het stadhuis wordt meegedacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten