maandag 31 maart 2014

2014-20 Vragen over antwoord op raadsvragen over het Wisseveld.

Keerpunt 2010 heeft vragen gesteld naar aanleiding van het bericht in de Gelderlander dat er een pand op het Wisseveld gesloopt gaat worden. Het college heeft daar ook antwoord op gegeven en dat betekent dat zowel vraag en antwoord op de gemeentelijke site zijn te vinden. Sinds augustus 2013 worden vragen en antwoorden gepubliceerd en dat is een verbetering. Via de link http://www.grave.nl/internet/vragen-van-de-raad_3681/ komt u op het overzicht.

Zoals zo dikwijls roepen de antwoorden weer nieuwe vragen op. En aangezien het Wisseveld ons allemaal ter harte gaat, al is het maar vanwege de kosten, stel ik ze hier maar als aanvulling op de door KP2010 gestelde vragen

Vraag 1 KP2010. - Komt men bij de sloop asbest tegen en is de grond vervuild?
Antwoord college: Ja, er zijn een aantal asbesthoudende materialen/onderdelen aanwezig. Of de grond vervuild is, is niet bekend.
Mijn vervolgvraag: Hoe is het mogelijk dat het college niet weet of de grond vervuild is. De gebouwen en grond zijn immers aangekocht en bij de koop behoort een “schone grond verklaring” te worden afgegeven of in ieder geval een regeling over vervuiling te zijn getroffen. Als het college het inderdaad niet weet is een stomme aankoop gedaan. Gezien het voormalige gebruik is de kans op vervuilde grond wel groot.

Vraag 2 KP2010. - Wat zijn de kosten van deze sloop?
Antwoord college;  € 28.750
Mijn vervolgopmerking. Als dit inderdaad de totale kosten zijn is er niet gerekend op veel vervuiling. Gezien vraag 1 is de kans op extra kosten wel groot, maar zie ook vraag 4.

Vraag 3 KP2010- Is GBB op de hoogte van deze sloop?
Antwoord college:  Ja
Mijn vervolgopmerking: Merkwaardig dat zelfs een raadslid het nodig vindt te vragen of het college een betrokkene bij een collegebesluit wel heeft geïnformeerd. Als ik had moeten antwoorden was dat op zijn minst “Vanzelfsprekend” geweest.

Vraag 4 KP2010- Uit welk budget wordt deze sloop betaald?
Antwoord college: Krediet Complex Wisseveld.
Mijn vervolgvraag De overeenkomst met GBB is weliswaar geheim, maar toch is inmiddels wel bekend dat de grondexploitatie op basis van ieder 50% plaatsvindt. Als de sloop bij de grondexploitatie hoort, en dat is het meest logisch, zou GBB de helft van de sloopkosten moeten betalen. Bij vraag 1 is als antwoord gegeven dat de kosten € 28.750 bedragen. GBB zou dus € 14.375 moeten bijdragen. Een andere mogelijkheid is dat de bijdrage van GBB wordt verrekend met schulden die de gemeente aan GBB heeft. Het zou ook nog kunnen dat de totale kosten in werkelijkheid op € 57.500 zijn geschat en dat zou weer ruimte geven voor opruimen van vervuiling.
De vervolgvraag luidt dus: Hoe zit dit.

Zelf verwacht ik geen antwoord. Als een raadslid de vragen overneemt en antwoord krijgt is er een dikke kans dat het antwoord onder de geheimhouding over de samenwerkingsovereenkomst met GBB valt.

Mijn hoop is er daarom op gevestigd dat de nieuwe raad de geheimhouding opheft en openheid van zaken geeft. Tijdens de campagne hebben alle fracties meer openheid beloofd.


Ook weer op de site van Jacques Leurs hebben we kunnen lezen dat GBB blijkbaar minder geheimzinnig doet. Die achterdeur laat ik liever dicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten