donderdag 20 maart 2014

2014-19 Verkiezingsuitslag; hoe nu verder?

De uitslag van de verkiezingen in Grave was niet echt verrassend. Dat LPG en Keerpunt 2010 hoge ogen zouden gooien was wel te verwachten. LPG was afgelopen periode in de coalitie toch wel de meest invloedrijke fractie en Jacques Leurs was met zijn site de beste informatiebron in de gemeente en in de raad de meest lastige. Dat vinden veel kiezers leuk.

De uitslag is zodanig dat de huidige coalitie weliswaar een zetel verliest, maar toch de meerderheid houdt. Als Trots Liberaal Land van Cuijk zich hierbij aansluit is er dezelfde werkbare meerderheid als vorige periode. Tllvc is naar mijn mening in de huidige samenstelling ook geen uitgesproken oppositiepartij. Die zien meer heil in zelf meewerken aan te nemen besluiten.

In de laatste werkvergadering van de raad is nogal nadrukkelijk vertrouwen in de zittende wethouders uitgesproken. Het zou dan logisch zijn als ook het huidige college zou kunnen doorgaan. Er is dan geen demissionaire periode met alle vertragende gevolgen van dien. En omdat de eerste taak van de nieuwe raad is om de takendiscussie nog voor de zomer tot een goed eind te brengen is dat wel noodzakelijk ook.
Mijn logica zal wel weer niet de logica van de net gekozen raadsleden zijn. Daarom toch maar iets verder kijken naar alternatieven.

De eerste vraag zou moeten zijn waar de raad de komende jaren op het programma gaat zetten naast de verplichte nummers. Vervolgens worden daar dan wethouders bijgezocht en dan zal blijken of de raad eensgezind gaat werken of dat er een scheiding komt in coalitie en oppositie.

Zo zal het wel niet gaan. LPG gaat als grootste partij het voortouw nemen en er zal dan wel worden gezocht naar een werkbare combinatie die vervolgens een bestuursakkoord gaat opstellen. Op zich kan deze aanpak ook wel weer tot een brede samenwerking leiden.

Welke combinaties zijn op basis van programmavergelijking denkbaar en realistisch. Allereerst kun je natuurlijk kijken naar lokaal-landelijk. VPGrave is een combinatie van landelijke partijen waarin de PvdA toch wel de grootste inbreng heeft, die beschouw ik daarom ook als fractie met landelijke bindingen. LPG, Keerpunt en TllvC hebben samen 8 zetels, dus getalsmatig is die coalitie mogelijk. Ik verwacht dat andere fracties niet zo happig zullen zijn om met Keerpunt 2010 een verbinding aan te gaan. De politieke leider is ook meer geschikt, en waarschijnlijk ook effectiever als “luis in de pels”. Bovendien manifesteren de gemeentelijke VVD en CDA en ook VPGrave zich meer als lokale partij dan als satelliet van Rutte, Samsom en Buma. In mijn ogen is dit dan ook geen realistisch uitgangspunt.

Een ander mogelijk criterium zou kunnen zijn of Grave een zelfstandige gemeente blijft of dat er een fusie komt van de gemeenten in het Land van Cuijk. LPG en Trots hebben zich heel duidelijk uitgesproken voor zelfstandigheid. Keerpunt 2010 en VPGrave hebben te kennen gegeven dat een gemeentelijke herindeling zo snel mogelijk tot stand moet komen. VVD en CDA nemen een tussenpositie in waarbij CDA een ook bestuurlijk samengaan na de ambtelijke samenvoeging van Cuijk Grave en Mill onvermijdelijk vindt. Daarbij dient wel de autonome inbreng vanuit Grave via wijk- en dorpsraden te zijn gewaarborgd. VVD ging eerst niet verder dan dat gemeentelijke herindeling geen vies woord is en schoof gaandeweg wat meer naar de onvermijdelijkheid daarvan.

Om herindeling te bewerkstelligen zou een combinatie VPGrave, Keerpunt en CDA op deze basis mogelijk zijn. Maar ook weer gezien het karakter van Keerpunt zou dat wel een wankele combinatie zijn. LPG en Trots hebben CDA en VVD nodig om tot een coalitie te komen die zelfstandigheid nastreeft. Vraag is hoe belangrijk partijen dit criterium vinden. LPG heeft de zelfstandigheid van Grave al eens genuanceerd met “zolang mogelijk en verantwoord”. CDA en VVD zijn al genuanceerd. VPGrave heeft blijkbaar ook al te kennen gegeven dat herindeling of zelfstandigheid geen breekpunt hoeft te zijn. Met dit criterium kan het dus nog alle kanten op.

In de diverse programma’s heb ik geen andere onderwerpen gevonden die als basis voor een coalitie van enkele partijen met de rest als tegenstanders zou kunnen dienen.


Dan resteert er nog maar één vraag: wie mag een wethouder leveren. Uit de publicaties valt af te leiden dat men deze keer weer wethouders uit eigen kring wil kiezen. Om voldoende stemmen te krijgen zijn drie partijen nodig en er zijn twee plaatsen te vergeven. Alle partijen hebben aangegeven bereid te zijn een wethouder te leveren. De ene partij met wat minder nadruk dan de ander. Er zijn ook al namen genoemd, zodat er legio scenario’s denkbaar zijn. Ik waag me er maar niet aan daar op in te gaan. Alleen TllvC zal de ambities wel op een heel laag pitje hebben gezet, maar misschien geldt hier wel dat als 2 honden vechten om een been de derde er ras mee heen loopt. Ik hoop alleen dat het om tot een akkoord te komen niet nodig zal zijn drie wethouders aan te stellen. Daarmee zou de takendiscussie wel onder zeer zware druk komen te staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten