maandag 10 maart 2014

2014-17 Raadsvergadering 25 februari deel 8 Takendiscussie

Het gaat slecht met de gemeentelijke financiën. Dat weten we al jaren en er zijn al enkele bezuinigingsronden geweest met beperkt succes. Bij de begrotingsbehandeling bleek dat er opnieuw maatregelen moesten worden getroffen om het hoofd boven water te houden.

In het presidium is nu afgesproken de zaken groots aan te pakken. In de raadsvergadering van 4 februari is een zware werkgroep benoemd die de discussie zou moeten voorbereiden in de vorm van het opstellen van een programma van eisen. Dat programma zou op 18 (25) februari moeten worden vastgesteld. Het werkstuk van de werkgroep was nu aan de orde.

Over de formulering van het geanonimiseerde raadsvoorstel en ontbrekend bijbehorend besluit zullen we het maar niet hebben. Wat opgeleverd is niet meer dan enkele vergaderdata en een paar opmerkingen. Ik kan begrijpen dat de werkgroepleden er niet happig op waren met name te worden genoemd.

In een programma van eisen wordt vastgelegd wat van het eindresultaat van de operatie wordt verwacht. Daar is nu geen sprake van. Het kan hoogstens een plan van aanpak worden genoemd en dan nog in zeer beperkte vorm. Ik heb er het volgende uitgehaald:
·         Er wordt alleen gesproken over zaken waar de gemeente invloed op kan uitoefenen;
·         De beheerplannen worden nadrukkelijk meegenomen.
·         Er komt een nieuwe werkgroep die de discussie begeleidt;
·         Het college levert per programma een overzicht van alle taken die de gemeente moet of mag uitvoeren, waarbij aangegeven wordt welke consequentie het stopzetten van een bepaalde taak heeft en welke middelen er voor die taak nodig zijn;
De volgende data zijn vastgelegd:
·         In de laatste week van april wordt door de ambtelijke organisatie een overzicht per programma opgeleverd welke als basis dient voor de te voeren discussie.
·         In de week van 12-16 mei wordt een werkbijeenkomst georganiseerd voor raads- en commissieleden waarin technische vragen gesteld kunnen.
·         Op 3 juni zal voorafgaand aan de vergadering van de commissie Ruimte de raadvergadering met betrekking tot de takendiscussie gestart worden met een inspraakronde voor burgers.
·         De vergadering wordt vervolgens op 10 juni voortgezet vóór de vergadering van de commissie Inwoners met technische algemene beschouwingen.
·         De uiteindelijke besluitvorming vindt plaats op maandag 7 juli 2014.

Tussen 10 juni en 1 juli zal de werkgroep een raadsvoorstel voorbereiden onder technisch voorzitterschap van de voorzitter van de raad.

Uit de discussie in de vergadering van 4 februari zijn nog enkele opmerkingen verwerkt.

Om de discussie te voeren wordt er per programma een overzicht gemaakt waarin aangegeven wordt welke taken:
·         wettelijk maar niet beïnvloedbaar zijn;
·         wettelijk maar beïnvloedbaar zijn; en
·         volledig autonoom zijn.

Tevens moet een beeld gegeven worden van aan welke knoppen er gedraaid kan worden.

Let wel, de bijeenkomsten op 3 en 10 juni vinden plaats voorafgaand aan de reguliere commissievergaderingen. Als daar serieuze agendapunten aan de orde zijn worden dat puinhopen. Tijd om resultaten van een bespreking voor een volgende bijeenkomst te verwerken is er niet.

Het is natuurlijk een onmogelijk programma, waarin de ambtenaren het werk doen en de raad nauwelijks tijd heeft de uitkomsten te vergelijken met de recente verkiezingsprogramma’s en met de achterban te bespreken. Echte inbreng vanuit de bevolking is niet mogelijk. Dat is jammer, want de bevolking krijgt de uitkomsten wel voor de kiezen.

Eerlijkheidshalve moet ik daarbij wel toegeven dat het echt onmogelijk is voor de behandeling van de begroting van 2015 iets degelijks te produceren. Laten we daar dan eerlijk in zijn en het college opdracht geven, pardon verzoeken, de begroting 2015 boekhoudkundig dicht te spijkeren en parallel daaraan met verenigingen en ander organisaties het gesprek aan te gaan over een andere taakverdeling tussen gemeentelijke organisatie en samenleving. Als de gemeente moet schrappen kan de samenleving wellicht taken overnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten