zaterdag 25 juli 2009

AZC naar Wisseveld !! of ??

Daar gaan we weer…. Dat was mijn eerste reactie op het artikel in de Gelderlander met de kop: AZC naar Wisseveld.

Het staat er nog al definitief. Het inhoud van het artikel was wat genuanceerder. De reactie van het COA was duidelijk. Eerst de omwonenden inlichten en daarna pas naar buiten via de pers. Het gemeentebestuur, bij monde van wethouder Opsteegh, denkt daar kennelijk anders over. Ook ik vind deze publicatie niet gelukkig, maar zoiets los je niet op door de pers tegen te houden. Als gemeentebestuur moet je de pers voor zijn. “Zo simpel is dat” om een veel door wethouder Bos gebruikte uitspraak te citeren. Zelfs de gemeenteraad als onze vertegenwoordiging is nog niet geïnformeerd. Of zou er in de besloten vergadering van 10 juni in vertrouwen iets over zijn medegedeeld? Als dat zo is hoop ik dat de raadsleden behoorlijk kwaad zijn. Zij moeten hun mond dicht houden en het college licht de bevolking via de krant in. Waar hebben we dan nog raadsleden voor? Overigens heeft wethouder Opsteegh in een fractieberaad van het CDA in de winterperiode er al gewag van gemaakt dat voor het AZC een nieuwe plek moest worden gevonden. Spontaan kwam toen van diverse kanten (ook de mijne) de oplossing: naar het Wisseveld. En op het eerste gezicht is het natuurlijk ook zo. Het Wisseveld heeft klanten nodig en het AZC is natuurlijk een grote vis. Maar dan kijk je alleen naar de financiële kant. Maar er zijn meer aspecten en alternatieven.

De raad wordt overigens naar mijn mening wat vaak in vertrouwen bij zaken betrokken die eigenlijk in het openbaar moeten en ook kunnen worden behandeld. Dat is ook een manier om de raadsleden monddood te maken.

De eerste vraag die aan de orde komt is natuurlijk naar het karakter van het nieuwe AZC. Wordt het een open woonwijk of een gesloten uitzetinrichting? Het eerste is op het Wisseveld niet bij voorbaat uitgesloten, maar of het tweede er op past betwijfel ik sterk. In dat opzicht is de opmerking in het Gelderlanderartikel over de beveiliging die beter moet niet hoopgevend. Nu heeft beveiliging meer kanten. Als het gaat om brandbeveiliging is er niets aan de hand, maar eerdere uitlatingen van het college in de Gelderlander wijzen meer in de richting van beveiliging tegen ongewenst gedrag om het voorzichtig uit te drukken.
En zo zijn er nog veel meer vragen die moeten worden beantwoord alvorens je kunt zeggen dat een AZC op het Wisseveld inderdaad een goede zaak voor zowel asielzoekers als de inwoners van Grave is.

En over deze gevoelige materie, gevoegd bij de massa die ik in eerder blogs al opsomde, moet de raad dit najaar een beslissing nemen. Om tot een goede beslissing te komen is een zorgvuldige aanpak nodig. Als ergens dan geldt hier wel de volgorde: eerst nadenken, dan praten en tenslotte doen. In Grave gaat het te vaak omgekeerd.

Het wordt tijd dat het presidium van de raad zich een dag of wat met het college opsluit om voor de komende periode eens een vergaderprogramma op te stellen. En vergeet daarbij de communicatie met de bevolking niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten