zondag 20 januari 2013

2013-12 Burgerinitiatief Binnenhof en een beetje bomenlijst

Deze keer zou het voorstel van een aantal inwoners van Grave om de bomen en de muur aan het Binnenhof te laten staan inhoudelijk aan de orde moeten komen. Er is geen voorstel van het college, dus de raad moet in het wilde weg gaan praten. Dat is lastig omdat valt te verwachten dat er ook burgers zijn die vinden dat die bomen en/of de muur weg moeten. Hoe moet de raad deze keer de mening van deze burgers laten meewegen? Moeten de mensen eerst een eigen burgerinitiatief opzetten? Het is toch te gek dat politieke discussies in Grave via dat soort burgerinitiatieven moeten plaatsvinden
Een andere complicatie is dat op basis van zienswijzen de bomenlijst deze keer ook op de agenda staat. Volgens het nu voorliggende voorstel worden de bomen aan het Binnenhof op basis van ingediende zienswijzen alsnog op de lijst opgenomen. Dat betekent dat de bomen beschermd zijn en pas via een afzonderlijke procedure kunnen worden gerooid.  De nieuwe lijst met kaart is om het vriendelijk uit te drukken zeer gebrekkig gepubliceerd. Ook dat betekent dat de mensen die graag zouden zien dat deze bomen verdwijnen min of meer buiten spel worden gezet. Nu bestaat voor hen wel de gelegenheid bezwaar te maken tegen een eventueel besluit van de raad die bomen te beschermen. Ook hier heeft de gemeentelijke voorlichtingsbeleid het lelijk laten afweten.
Dit alles laat onverlet dat ik sowieso de behandeling van het initiatief onzinnig vind. Bomen en muur zijn onderdelen van de hele openbare ruimte in en om het Hart van Grave inclusief toekomst toren en historisch stadhuis. Dit alles had allang in zijn algemeen aan de orde moeten komen.

Wat niet mag en wel dreigt is dat de gemeente ideeën voor die omgeving afwijst omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. Dat lijkt op het pleidooi voor de rechtbank van de man die zijn vader en moeder heeft vermoord en om clementie vraagt omdat hij maar een wees is. De gemeente heeft immers zelf tot een conserverend bestemmingsplan besloten. Daardoor zijn voor alle initiatieven bestemmingsplanprocedures nodig. Dat geldt dus ook voor de gemeente.

Ik ben benieuwd hoe de commissie en de raad uit deze warboel komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten