zaterdag 19 januari 2013

2013-10 Afronding project IGP Velp


Voor de vergadering van  de commissie ruimte is ook de afronding van het project IGP Velp geagendeerd. Op het eerste gezicht klinkt dat positief. Er wordt een project afgerond. De achtergrond is echter minder leuk. Het IGP (Integraal GebiedsPlan) Velp was een onderdeel van het grote reconstructieplan in Brabant. Na de varkenspest in 1997 zou heel Brabant worden gereconstrueerd en met veel subsidies zouden allerlei verbeterplannen voor het buitengebied worden gerealiseerd. Ook de gemeente Grave had daarvoor een flink bedrag gereserveerd.
Mede als gevolg van de crisis is de reconstructie in feite stopgezet. De externe subsidies zijn weg en de gemeenten zoeken het voortaan zelf maar uit. Het voorstel is nu een aantal delen uit het IGP nu op eigen kracht uit te voeren en daar het restant te gebruiken dat voor de reconstructie was bedoeld. Het gaat daarbij om een bedrag van totaal bijna € 200.000.

Het lijkt een logische zaak. Het gereserveerde bedrag was voor dit soort projecten gereserveerd. En als het voldoende is om deze projecten uit te voeren waarom dan niet? Toch heb ik 2 opmerkingen.

De subsidies zijn niet voor niets teruggetrokken. We zitten met z’n allen in zwaar weer en dat betekent dat we dingen die we gisteren wilden, konden en zouden uitvoeren vandaag wel willen maar toch niet uitvoeren omdat andere zaken prioriteit hebben. En dat onderdeel mis ik vreemd genoeg in het raadsvoorstel. Juist vanwege deze overwegingen kent het standaard raadsvoorstel een paragraaf alternatieven. Daar dient onder andere in te staan wat er gebeurt als de raad het voorstel afwijst en dus  het geld vrij komt voor andere zaken. Ik heb net het voorstel voor de brede scholen gelezen. Daar moet veel worden geschrapt. Wat vinden we erger…..?

De tweede vraag die bij mij opkwam of er andere projecten in het kader van de reconstructie waar Grave bij is betrokken wel zijn gesneuveld en wat de consequentie daarvan is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten